Politika

Gül Yasayı Veto Etmeli

Son Güncelleme : 20.01.2012 15:29

Cumhurbaşkanlığı süreci gaspla uzatıldı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Cumhurbaşkanlığı görev süresi adeta gaspla uzatılmıştır. AKP içindeki derin çatlağın kapatılması için TBMM alet edilmiştir. Kanunların anayasaya uygun olması gerekirken, anayasa, kanuna uygun hale getirilmiştir. Bundan sonra kim cumhurbaşkanının, AKP'nin cumhurbaşkanı olmadığını söyleyebilir?" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Oktay Vural, cumhurbaşkanlığı görev süresinin uzatılmasının, AK Parti içindeki derin çatlakların kapatılması amacına hizmet ettiğini öne sürdü. Vural, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı makamı, devletin birlik ve beraberliğini temsil eder. Oysa bu makam siyasileştirilerek, AKP'nin polit bürosunun makamıymış gibi kullanılmıştır. Kanunların anayasaya uygun olması gerekirken, anayasa kanunlara uydurulmaya çalışılmıştır. Görev süresi adeta gaspla uzatılmış, TBMM buna alet edilmiştir. Kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla gündeme getirilmiştir. Bundan sonra kim cumhurbaşkanının, AKP'nin cumhurbaşkanı olmadığını söyleyebilir ?"

"CUMHURBAŞKANI VETO ETMELİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kanunu veto etmesi gerektiğini savunan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanlığı görevi hukuksuz işgal durumuna düşürülmüştür. Cumhurbaşkanının yapması gereken, yasayı veto etmektir. Zira cumhurbaşkanı, hiçbir güç karşısında boyun eğmemelidir. Tehditler, şantajlar ve pazarlıklar karşısında dik durmalıdır. Şike ve milletvekili maaşları konusunda cumhurbaşkanı nasıl bir tavır takındıysa, bu yasada da aynı tavrı devam ettirmelidir. Kamuoyunda tartışılan, anayasada olmayan bir konuya kılıf hazırlanmıştır ve kamu vicdanı rahatsızdır."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin uzatılmasına ilişkin "CHP isterse Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir" sözlerinin, kanunu peşinen kabul edeceğinin delili olduğunu savunan Vural, "Cumhurbaşkanının bu sözleri, kanunu incelemeden onaylayacağının bir delilidir. Önce kanun incelenir. Cumhurbaşkanı kimden, neden korkuyorsunuz? 5 yıl için seçildiniz. Yüzde 68,95 bu kanuna 'evet' dedi. 5+5 olacak, halk seçecek dediniz. Anayasanın hiç mi hükmü yok? 21 Ekim 2007 tarihinde bu millet neyi onayladı? Millet iradesi karşısında, dün 336 milletvekilinden 224'ünün kabul ettiği kanunu mu onaylayacaksınız? Cumhurbaşkanının önce kendisinin konuya daha hassas yaklaşması gerekir. Zira veto yetkisini kullanmazsa cumhurbaşkanlığı makamı tartışmalı hale gelecektir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer için söylediği, "2007'de görev süresi doluyor. Eğriyi doğruyu bilmem ama anayasa böyle yazıyor." sözlerini hatırlatan Vural, "Cumhurbaşkanlığı makamı siyasi pazarlıkların unsuru olmamalıdır. Cumhurbaşkanının yapması gereken 'ben AKP'nin değil, tüm milletin cumhurbaşkanıyım. Önce millet iradesine güvenirim' demektir. Minare eğridir ve tıpkı Mimar Sinan zamanında olduğu gibi iple doğrultulmaya çalışılmaktadır." şeklinde konuştu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'yu da eleştiren Oktay Vural, "Anayasa Komisyonu Başkanı bu işlerden anlamadığımızı söyledi. Bu süreç onun da bir şeyden anlamadığını ortaya koyuyor. Allah daha fazla bildiğinden korusun. Kuzu kuzu Anayasa Komisyonu Başkanlığı yapılmaz. Bu görevi kuzu gibi yapanlar, minareyi iple doğrultmaya çalışıyorlar. Kendisine Hukuk Fakültesi'ne yeniden girmeyi denemesini tavsiye ediyorum. Öğrencilere tavsiye ettiği yumurtayı da kendisi yesin." dedi.

"CHP, KATSAYIDA RASYONEL DEĞERLENDİRME İÇİNDE DEĞİL"

Toplantı sonrası soruları cevaplayan Vural, CHP'nin, YÖK'ün katsayı kararının iptaline ilişkin Danıştay'a başvurmasını şu sözlerle değerlendirdi:
"Farklılık oluşturulmasını doğru bulmuyoruz. CHP'nin rasyonel bir değerlendirme içinde olmadığını düşünüyorum. Mesleki eğitimi cazip kılmak istiyorsak başka yöntemler denenmeli. Hükümet YÖK'ün arkasına sığınmasın. Kararı alırken kanuna dayalı bir karar aldı. Adaletsizlik ortadan kalkmalı. Mesleki eğitimi teşvik edecek yapı oluşturulmalı. Kimsenin kendi isteğine göre eğitim görmesi engellenmemeli."


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Politika Kategorisi Haberleri

Batman Belediye Başkanı'na Ceza

Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız

Egemen Bağış, Belçika Dışişleri Bakanı ile görüştü.

BDP'den Başbakan'a Cevap

Başbakan'ın açıklamasına BDP'den cevap: Diyalog kapılarını kapatmadık.

Öğretmen Atamaları

Ağustostan önce atama yok

ABD Anketinde Birinci Erdoğan

Halkın yüzde 63'ü, dünya liderleri arasında en çok Başbakan Erdoğan'a hayranlık duyuyor.

CHP Dini Kitap Toplattı

İnönü'nün torunu anlattı.

Eczane Açmak Zorlaşıyor

Meclis'ten geçen yeni yasa ile artık eczane açmak eskisi kadar kolay olmayacak.

Pakistan İle Dev İmzalar atıldı

Pakistan ve Türkiye arasında 9 anlaşmaya imza attıldı.

Hayvanları Öldürenlere Ceza

''Biyolojik çeşitliliğin bu dünya için olmazsa olmaz bir şart.''

Erdoğan'ın Memurlara Son Sözü

memur konfederasyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da umduğunu bulamadı.




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Memuru Sevindirecek Açıklama

''İyi bir pazarlık sonucunda, memurları memnun edecek bir zam oranını yakında duyarız diye düşünüyorum''


Maliye Vergi Vurgununu Yakaladı

Vergi denetimlerinde 128,1 milyon lira usulsüzlük cezası kesildi.


On Üç İl Büyükşehir Oluyor

İçişleri Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı 16 yeni büyükşehir belediyesine ek olarak 13 ilin daha bu kapsama alınmasına ilişkin...


Adeta Otopsisi Yeniden Yapıldı

Özal'ın ölümündeki büyük sır.


Memurun Beklediği Gün Geldi

Zam pazarlığını 3+3’le başlatan hükümet teklifini revize edecek. Kulislerde bu kez 4+4 konuşuluyor.


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>