Gündem

Mahkumların Kan İzlerine Duvarlar Şahit

Son Güncelleme : 19.01.2012 08:22

"Belirli aralıklarla cezaevinin duvarları badana ediliyordu. Sebebi ise ...

12 Eylül darbesinden sonra Mamak'ta türlü işkenceler çeken Ahmet Ulu'nun cezaevinde yazdığı günlükler, darbecilerin yargılanması için 30 yıl sonra açılan davada delil oldu. Yaşadığı işkenceleri anlatan Ulu, "Belirli aralıklarla cezaevinin duvarları badana ediliyordu. Sebebi ise işkence esnasında mahkûmların kanlarının duvarlara sıçramasıydı." diyor.

 

Balıkesir Ülkü Ocakları eski Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ulu'nun, "Mamak'ta 30 Gün" adlı kitabı, 12 Eylül 1980 askerî darbesini yapanların yargılanması için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 82 sayfalık iddianamede kaynak olarak gösterildi. Bu durumu "Hayatımın en önemli anı." sözleriyle anlatan Ulu, düşüncelerini paylaşırken gözyaşlarına hâkim olamıyor. "Günlüklerin iddianameye kaynak gösterildiğini öğrendiğimde sabaha kadar gözüme uyku girmedi. İçim içime sığmadı, ne yapacağımı şaşırdım. Yıllardır bugünü bekliyordum, artık gözüm açık gitmem." diyor.

Askerî darbe sürecinde 11 yıl cezaevinde yatan ve idamla yargılanan Ulu, 12 Eylül 2010 tarihindeki anayasa değişikliği referandumunda 'evet' dediğini ve bugünleri gördüğü için çok mutlu olduğunu söylüyor. 3,5 yılı hücre cezası olmak üzere 11 yıl çeşitli cezaevlerinde yattığını ve işkencelere maruz kaldığını anlatan Ulu, 10 bin sayfa günlük tutmuş. Bunların sadece 30 günlük kısmını bir kitapta topladığını belirten Ulu, gelecek nesillerin o karanlık günleri bilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Davanın savcılarına "Elimde delil olabilecek çok sayıda belge var." sözleriyle sesleniyor.

Muhsin Başkan'a verdiğim sözü tuttum

Ulu, şöyle devam ediyor: "Belirli aralıklarla cezaevinin duvarları badana ediliyordu. Sebebi ise işkence esnasında mahkûmların kanlarının duvarlara sıçramasıydı. Savcılar, bunu yerinde görüp davaya delil olarak alabilir. Bu dava, yüzyılın davasıdır; herkesin yardımcı olması gerekiyor. Biz bugünü tam 30 yıldır bekliyoruz. Mamak'ta yapılan zulümlerin hesabı sorulacak." Mamak'ta hapis yattığı dönemde, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun kendisine günlük tutma görevi verdiğini söyleyen Ulu, bu hatırasını şöyle anlatıyor: "Dedi ki: 'Ahmet, bu yapılanların yapanların yanına kâr kalmaması için gördüklerinin günlüğünü tutmanı istiyorum.' O günden itibaren Mamak'ta yapılan bütün zulümleri günlük haline tuttum. Merhum Yazıcıoğlu, bugünleri düşünerek günlük tutmamı istedi. Bana, 'İleride iktidara geldiğimizde, bu günlükler zalimlerin suratına delil olarak çarpılacak.' demişti." İddianamenin kabul edilmesinin ardından Ankara'da Yazıcıoğlu'nun mezarına gittiğini gözyaşlarıyla anlatan Ulu, "Mezarının başında, görevimi yerine getirmenin mutluluğu içinde kendisine dedim ki: Başkanım, ben görevimi yerine getirdim. 12 Eylül askerî darbesini yapanların yargılanmalarına başlandı. İnşallah suçlular gerekli cezaları alacaklar."

Darbecilerin 'yaşlı' olduğunu öne sürenlerin davayı sulandırmaya çalıştığını vurgulayan Ulu, Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin 82 yaşından sonra ceza aldığını hatırlatıyor.zaman


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Gündem Kategorisi Haberleri

Tunceli'de PKK'ya Darbe

Tunceli' de biri kadın iki terörist suikast eylemi için kent merkezine sızdıkları sırada jandarma ve polisin ortak operasyonuyla yakalandı.

Karne Notu Kalkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 1’inci sınıf öğrencilerini karne stresinden kurtarmak için, notla değerlendirme yapılmamasına yönelik çalışma başlattı.

PKK Okulu Siper Aldı

Pervari'de yaralanan çavuş o anları anlattı.

Meçhul DVD'nin Sis Perdesi Kalkıyor

Adli emanette kırıldığı iddia edilen meşhur 51 No'lu DVD'nin üzerindeki sır perdesi aralanıyor.

Ecevit'in Korumasından İtiraf

"Bugünlerin yaşanacağını bilseydim, o dönemde elimde kamerayla gezerdim."

Ankara'da Tren Seferleri Durdu

Hükümetle yaptıkları zam görüşmelerinden netice çıkmayınca grev kararı alan memurlar, gece yarısı iş bıraktı.

Memur Olmak İsteyenlere Müjde

PTT Genel Müdürlüğünde, müfettiş yardımcılığına giriş yaşı 30'dan 35'e yükseltildi.

4 İlde Kaçakçılık Operasyonu

Terör örgütüyle bağlantılı kaçakçılık yapan 58 kişi gözaltına alındı.

Çolak'ın Durumu İyiye Gidiyor

Tam yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın doktorlarından iyi haberler geldi.




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Maliye Vergi Vurgununu Yakaladı

Vergi denetimlerinde 128,1 milyon lira usulsüzlük cezası kesildi.


İmam Hatipli Polemiği

İmam Hatip mezunları tiyatroya alınmıyor.


Üç Aylar Nasıl Geçirilmeli

Bugün 3 aylar başladı.


Hükümet Memura Teklifini Sundu

''Bu hükümetin son teklifidir.''


Haliç Köprüsü Trafiğe Kapatıldı

Haliç köprüsü bağlantı noktalarında oluşan çatlaklar nedeni ile trafiğe kapatıldı.


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>