Merkez Vakfı’ndan 1,5 milyon ikramiye

Üst düzey banka yöneticilerine ödediği astronomik ek emekli maaşlarıyla gündeme gelen Merkez Bankası Vakfı, yeni bir iddia ile çalkalanıyor. İddiaya göre Vakıf, bir önceki başkan Süreyya Serdengeçti’ye tam 1,5 milyon TL emeklilik ikramiyesi ödedi. Serdengeçti, bir süre önce Hazine tarafından 5 milyar TL ceza kesilen Vakfın geleceğini tehlikede gördü. Bu nedenle her ay 30- 40 bin TL emekli maaşı almak yerine toptan ödeme istedi. Serdengeçti’yi kırmayan Vakıf da 1,5 milyonu emeklilik ikramiyesi şeklinde toptan ödedi.
Bankadan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaş haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödeniyor. Tam adı Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı olan kuruluş, ballı emekli maaşlarıyla uzun süre tartışılmıştı. Ballı emekli maaşından faydalanan eski personelin sayısının ise 4.350 kişi olduğu belirtiliyor. Bankanın eski personeline vakıftan ödenen aylık maaşlar, 400 ila 31.500 TL ile arasında değişiyor. Ballı emeklilerden 71’nini ek emekli maaşı 10 bin TL ile 31 bin TL arasında.
T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987'de kuruldu. Merkez Bankası mensupları adına o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu kurucular arasında yer aldı. Üyeleri tarafından tahsis edilen 100 milyon TL sermaye ile kurulan vakfın 31 Ocak 2005 tarihi itibarıyla 3 bin 805 çalışan, 5 bin 81 emekli olmak üzere toplam 8 bin 886 üyesi bulunuyor. Vakfın Temsilciler Kurulu Başkanlığı'nı ise Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz yapıyor. Vakıf, kamu sosyal güvenlik kuruluşları tarafından sağlanan temel emeklilik gelirine ek olarak çalışanların gönüllü katkılarına ve bireysel tasarruf hesaplarına dayalı bir emeklilik fon sistemi.
Vakfın amacı; üyelerinden emekli olanlara, çalışırken erken yaşlananlara, görev kazası veya meslek hastalığına uğrayanlara, malul olanlara ve vefat edenlerin hak sahiplerine ödemede bulunmak, üyeler ile eş ve çocuklarının sağlık giderlerini karşılamak. Sağlık Yardımı Hesabı'ndaki limiti biten üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelere yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor. Üyelere kredi veriliyor.
İşte, Vakıftan 10 bin TL ‘nin üzerinde maaş alan bazı bürokratların listesi:
Yaman Törüner : 31 bin 544 TL
Nedim Usta: 31 bin 114 TL
Bediz Demiray : 22 bin 964 TL
Zeki Şener : 21 bin 570 TL
Ali Vahit Özbayer: 20 bin 848 TL
Ali Atila : 18 bin 346 TL
Haluk Turhan : 17 bin 680 TL
Ahmet Naycı: 16 bin 386 TL
Müthiş Birsen : 16 bin 329 TL
Arif Büyükaksar: 15 bin 806 TL
İbrahim G . Duru: 15 bin 542 TL
Hüseyin Ersoy : 15 bin 524 TL
Ahmet R . Güngör : 15 bin 472 TL
Pembe Jale Oktay : 15 bin TL
Ali Öğüt: 15 bin TL
Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz arıza nedeniyle durdu.
Müsteşar Kilci, Boru hatlarına zarar verenlere caydırıcı ceza verilmeli
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Basını ile bir araya geldi
Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan, memur ve memur emeklilerinin beklediği 2012 zamlarının verileceği tarihi yazdı...
HSYK tarafından özel yetkileri alınarak Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz'e yeni görev.
26 Şubat 2009 yılından beri test yayını yapan Stêrk TV, bu sabah normal yayına başladı.
Balkanlar'da 'afet' ilan ettiren kar Türkiye'yi etkisi altına alacak
İlker Başbuğ'un Koğuş arkadaşı belli oldu