Dünya

Paris'te 'Soykırım' Mitingi

Son Güncelleme : 21.01.2012 19:32

40 bin Türk Paris'i inletti


Avrupa'nın dört bir yanından gelen Türkler, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifi aleyhinde Paris'te büyük bir protesto gösterisi düzenledi.

Fransa'nın çeşitli kentlerinden ve Avrupa'nın Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerinden gelen binlerce Türk, sabah saatlerinden itibaren Paris’teki büyük yürüyüş için Denfert Rochereau meydanını doldurdu. Yaklaşık 40 bin kişiyi bulan kalabalık daha sonra yasa karşıtı sloganlar atarak meydandan Senato'ya doğru yürüdü.

Protesto gösterisi, yasa teklifinin 23 Ocak'ta oylanacağı Senato binası önünde yapılan konuşmalarla son buldu. Konuşmaların ardından, Türk dernekleri temsilcilerinden oluşan beş kişilik heyet, yasa teklifine karşı çıkan Türklerin tepkilerini dile getiren mektupları Senatodan bir heyete teslim etti.

Senato binası önünde yapılan konuşmalarda, Türk dernekleri temsilcileri yasa teklifinin düşünce ve ifade özgürlüğüne, Fransız anayasasına ve araştırma özgürlüğüne aykırı olduğunu ifade etti. Dernek temsilcileri, Fransız tarihçilerin ve anayasa uzmanlarının da yasa teklifine karşı çıktığına dikkati çekti.

SESSİZCE DAĞILDILAR

Gösteri yürüyüşü İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi. Gösteriye katılanlar, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldılar.

Fransız polis kaynakları, TSİ 14.00 sularında gösteriye 20 binin üzerinde kişinin katıldığını belirtmişti.

Anadolu Ajansı'nın Fransa Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği'nden aldığı bilgiye göre, yaklaşık 526 otobüs dolusu Türk vatandaşı çeşitli Avrupa ülkelerinden Paris'e ulaştı.

Göstericiler, yürüyüş sırasında "Tarihçiler tarihle, siyasetçiler siyasetle uğraşsın", "Fransa'yı özgürlükleri ile seviyorum", "Fransa'daki bütün Türkler cezaevine mi girecek?", "Tarih siyasetin çıkarı olmamalı" ve "Seçim için çıkarılmak istenen yasa teklifini engelleyin" yazılı pankartlar taşıdı.

Göstericiler, Türk, Cezayir, Azerbaycan ve Fransız bayraklarıyla sağanak yağmura ve soğuk  havaya rağmen yasa teklifini protesto ediyor ve Fransız senatörleri sağduyulu olmaya davet etti.

Yasa teklifinin mimarı olarak bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy aleyhinde slogan atan göstericiler, şarkılar ve türküler eşliğinde yürüdü.

Gösterilerde olası provokasyonların engellenmesi ve kortej güvenliği için Fransız polisinin yanı sıra yaklaşık 500 mavi kol bantlı gösterici de bizzat kendi kortejlerinin güvenliğini sağladı.


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Dünya Kategorisi Haberleri

Irak İnsansız Uçak Aldı

ABD Irak'a insansız hava uçağı aldı.

California'nın Anahtarı Gül'de

NATO zirvesi için bir süredir ABD'nin Chicago kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, özel bir uçakla California eyaletine geçti.

Yardım Görevlileri Kaçırıldı

Afganistan'ın kuzeydoğusunda ikisi yabancı beş doktor kaçırıldı.

İsrail Bir Kez Daha Yalanlandı

Eziyet ve yağma var

Olimpiyat 2020 Adayları Belirleniyor

Kanada'nın Quebec City kentinde devam eden IOC toplantısının yarınki bölümünde resmî adaylık statüsüne hak kazanan şehirler belirlenecek.

Erdoğan'a Büyük Süpriz

Komor'da Erdoğan stadı oldu.

Yunanistan'dan Türkiye'ye Vize Kolaylığı

Türkiye'den Doğu Ege adalarına ziyaretler için limanda vize uygulaması olacak.

Türkiye'ye 'Uzun Tutukluluk' Cezası

AİHM, Türkiye'yi yaklaşık 23 bin Euro para cezasına çarptırdı.

Arınç Suudi Arabistan'a Gitti

Arınç, Yemen'in Dostları Grubu toplantısı için Suudi Arabistan'a gitti.

UAEK ile İran Anlaştı

UAEK ile İran nükleer tesis denetimi konusunda anlaştı.




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Maliye Vergi Vurgununu Yakaladı

Vergi denetimlerinde 128,1 milyon lira usulsüzlük cezası kesildi.


İmam Hatipli Polemiği

İmam Hatip mezunları tiyatroya alınmıyor.


Haliç Köprüsü Trafiğe Kapatıldı

Haliç köprüsü bağlantı noktalarında oluşan çatlaklar nedeni ile trafiğe kapatıldı.


Üç Aylar Nasıl Geçirilmeli

Bugün 3 aylar başladı.


Hükümet Memura Teklifini Sundu

''Bu hükümetin son teklifidir.''


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>