Ekonomi

Sosyal patlamaya yol açar mı?

Son Güncelleme : 06.09.2010 15:49

Financial Times'a göre et fiyatlarındaki artış yeni bir tehlikeyi işaret ediyor

 

Tahıl fiyatlarının ardından et fiyatlarının da yükselmesi, Ramazan ayını yaşayan Müslüman ülkelerde iftar sofralarını olumsuz etkiledi. Financial Times'a göre, et fiyatlarındaki artışın sosyal patlamaya yol açmasından endişe ediliyor.

Arap ülkelerinde kırmızı et fiyatlarının yaz aylarında üçte bir oranında artması büyük iftar sofraları kurmayı seven Arap halkını zor durumda soktu.

Financial Times'a göre, et fiyatlarındaki artışın tahıl fiyatlarındaki yükselişle aynı döneme denk gelmesi, sosyal patlama endişesi doğurdu.

Buğday fiyatları, Ağustos ayında, Rusya'daki kuraklık nedeniyle 23 ayın en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Buğday fiyatlarındaki artış Mısır'dan Senegal'e birçok ülkede protesto gösterilerine yol açmıştı. Geçen hafta Mozambik'te ekmek fiyatlarını protesto etmek için yapılan bir gösteride 10 kişi ölmüştü.

Et ve buğday fiyatlarının aynı dönemde artması, 2007-2008 döneminde yaşanan gıda krizinin tekrarlanacağı endişesine neden oldu.

Domuz etinin İslam'da yasak olması nedeniyle, Müslüman ülkeler, dünyanın en büyük kırmızı et pazarlarından birini oluşturuyor.

Et fiyatlarındaki artışın en büyük nedenlerinden biri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da hayvan sayısının azalması. Diğer bir neden de buğday fiyatlarındaki artış.

Çünkü dünyanın en büyük tahıl ithalatçılarından olan Suudi Arabistan'da, çiftçilerin hayvanlarını arpayla besliyor.

Bazı Arap ülkeleri sosyal patlamayı önlemek için, teşviklerle halkın temel yiyecek maddelerine daha ucuza ulaşmasını sağlıyor.

Örneğin her 10 kişiden 4'ünün fakir olduğu Mısır'da, ekmek ve bazı diğer temel gıda ürünlerine teşvik uygulanıyor. Ancak et, teşvik uygulanan gıda maddeleri arasında yer almıyor.

 


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Ekonomi Kategorisi Haberleri

Azerbaycan Gazı Durdu, İran Gazı Azaldı

Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz arıza nedeniyle durdu.

Boru Hatlarına Zarar Verenlerin Cezası Artmalı

Müsteşar Kilci, Boru hatlarına zarar verenlere caydırıcı ceza verilmeli

Özilhan 'Babayiğit' Olacak

Özilhan 'babayiğit' olmaya aday

SPK Başkanı Annesini Kaybetti

SPK Başkanı'nın annesi son yolculuğuna uğurlandı

Elektrikte 10 Milyarlık Tasarruf

Elektrikte 10 milyar liralık tasarruf planı

Koç Holding'in Acı Günü

Ford Otosan Genel Müdürü Kamil Nuri Otay, vefat etti.

Otomobil Fren Yaptı

Oto satışlarında sert fren

Bakan,Enerji Basınıyla Buluştu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Basını ile bir araya geldi

Makul Fiyat Olursa Alırız

Petkim, İhaleye gireriz, makul fiyat olursa alırız

Otomotiv Pazarı Ocak'ta Daraldı

Otomotiv pazarı Ocak'ta yüzde 34 daraldı




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Memur'un Zam Tarihi Belli Oldu

Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan, memur ve memur emeklilerinin beklediği 2012 zamlarının verileceği tarihi yazdı...


Süper Savcı Geri Dönüyor!

HSYK tarafından özel yetkileri alınarak Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz'e yeni görev.


Roj TV Gitti Strek TV Geldi

26 Şubat 2009 yılından beri test yayını yapan Stêrk TV, bu sabah normal yayına başladı.


Afet Türkiye'ye Geliyor'

Balkanlar'da 'afet' ilan ettiren kar Türkiye'yi etkisi altına alacak


Koğuş Arkadaşı Belli Oldu

İlker Başbuğ'un Koğuş arkadaşı belli oldu


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>