Dünya

'Soykırım' Tasarısında Flaş Gelişme

Son Güncelleme : 18.01.2012 19:41

Komisyon, "soykırımı inkar yasası"nı anayasaya aykırı buldu.



Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu, "soykırımı inkar yasası"nı dokuza karşı 23 oyla "anayasaya aykırı" buldu. Bağlayıcılığı olmayan bu kararın, yasa teklifinin Genel Kurul'a gitmesi halinde, Senato üyeleri üzerinde psikolojik etki yapması bekleniyor.

Anayasa Komisyonu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan ve geçtiğimiz ay Meclis'te kabul edilen yasa teklifinin Senato'nun gündeminde incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini kabul etti.

Komisyon yasa tasarısını "kabul edilemez" bulurken, sekiz üyenin ise çekimser oy kullandığı bildirildi.

Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu Başkanı Jean Pierre Sueur, alınan karardan sonra Türk basınına yaptığı açıklamada, teklifin anayasaya aykırı olmasının yanı sıra ifade özgürlüğü ve araştırma özgürlüğüne de aykırı olduğunu söyledi.

"Bu gerekçelerden dolayı biz Anayasa Komisyonu'nda yasa teklifinin incelemeye alınmamasını istedik" diyen Sueur, "Bizim görüşümüze göre bu yasa teklifi anayasaya aykırı" ifadesini kullandı.

BAĞLAYICI NİTELİĞİ YOK AMA...

Komisyonun olumsuz yönde görüş bildirmesi, yasa teklifinin 23 Ocak'ta Genel Kurul'a gelmesi için engel değil, ancak söz konusu kararın Senato üyelerinin üzerinde etkili olması bekleniyor.

Senato'da az sayıda sandalyeye sahip, "Radikal Sol", "Yeşil Grup" ve "Yeni Merkez Grup"a üye senatörler daha önce, yasa teklifine 'hayır” diyeceklerini açıklamıştı. Senato'da çoğunluğa sahip Sosyalist Parti'ye ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne (UMP) üye senatörler ise yasa teklifinin reddedilmesi konusunda ikiye bölünmüş durumda.

SARKOZY SENATO'DAKİ GRUBUNA HAKİM DEĞİL

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist lider François Hollande, üç ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ermeni seçmenlerin oylarını alabilmek için yasa teklifinin kabul edilmesini istiyor. Ancak Meclis gruplarına tamamen hakim olan Sarkozy ve Hollande'ın, Senato'daki gruplarına aynı şekilde hakim olmadığı belirtiliyor.

Anayasa Komisyonu'nun onayladığı değişiklik önergesinin Genel Kurul'da da kabul edilmesi halinde teklif görüşülmeden gündemden düşecek.

Fransa Senatosu'nda 4 Mayıs 2011'de de bir Sosyalist senatör tarafından getirilen aynı yöndeki yasa teklifi, Genel Kurul'da incelemeye alınmamasını öngören değişiklik önergesinin kabulünün ardından gündemden düşürülmüştü.

DAVUTOĞLU: GENEL EĞİLİMİ ORTAYA KOYDU

Anayasa Komisyonu'nun kararını AA'ya değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Tabi bu önümüzdeki hafta tasarının gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili net bir tabloyu ortaya koymaz ancak genel bir eğilimi ortaya koyar. Bu da Fransa yasalarına göre bile bu teşebbüsün ne kadar hukuk dışı olduğunu bir anlamda ortaya koymaktadır” dedi.

Komisyonun bağlayıcı nitelik taşımayan kararını olumlu karşıladıklarını belirten Davutoğlu, “Ümit ederiz ki Fransa Senatosu'nda aklıselim hakim olur ve bu yasa gündeme dahi getirilmez. Avrupa değerlerine uygun bir şekilde gündemden düşürülür” diye konuştu.

Davutoğlu, Komisyonu'nun kararından bağımsız olarak yasa teklifinin onaylanmasını engellemek için gerekli teşebbüs ve temasları sürdüreceklerini söyledi.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ

Fransız parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis, geçtiğimiz ay, 1915 olaylarının “soykırım” olduğunun inkarını suç sayan tasarıyı kabul etmişti. 577 üyeli mecliste 50 milletvekilinin oyuyla kabul edilen tasarı, “soykırımın inkarı”nın bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Dünya Kategorisi Haberleri

Rusya Kıtalar Arası Füze Denedi

Amaç tehdit karşısında gücü artırmak.

İsrail Filistinli Avında

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinlilere ait birçok eve baskın düzenledi ve 9 Filistinli'yi gözaltına aldı

Atina Sınıra Tel Çekiyor

Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç bölgesindeki Yeni Bosna (Nea Vissa) mevkiine tel örgü çekiyor.

Suriye'deki Ateş Yayılabilir!

Suriye'deki ateş Lübnan'ı yakar mı?

Irak İnsansız Uçak Aldı

ABD Irak'a insansız hava uçağı aldı.

California'nın Anahtarı Gül'de

NATO zirvesi için bir süredir ABD'nin Chicago kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet, özel bir uçakla California eyaletine geçti.

Yardım Görevlileri Kaçırıldı

Afganistan'ın kuzeydoğusunda ikisi yabancı beş doktor kaçırıldı.

İsrail Bir Kez Daha Yalanlandı

Eziyet ve yağma var

Olimpiyat 2020 Adayları Belirleniyor

Kanada'nın Quebec City kentinde devam eden IOC toplantısının yarınki bölümünde resmî adaylık statüsüne hak kazanan şehirler belirlenecek.

Erdoğan'a Büyük Süpriz

Komor'da Erdoğan stadı oldu.




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Haliç Köprüsü Trafiğe Kapatıldı

Haliç köprüsü bağlantı noktalarında oluşan çatlaklar nedeni ile trafiğe kapatıldı.


Üç Aylar Nasıl Geçirilmeli

Bugün 3 aylar başladı.


İmam Hatipli Polemiği

İmam Hatip mezunları tiyatroya alınmıyor.


Maliye’de Üst Düzey Bürokrat Kalmadı!


Hükümet Memura Teklifini Sundu

''Bu hükümetin son teklifidir.''


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>