Ekonomi

Tüpraş'a ‘Enerji Verimliliği’ Ödülü

Son Güncelleme : 12.01.2012 22:31

Tüpraş,yarışmada, dört rafinerisinin ortaya koyduğu 14 projeyle yer aldı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından organize edilen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması (SEVAP)’nda Tüpraş 2 ödül aldı. Şirket yarışmada, dört rafinerisinin ortaya koyduğu 14 projeyle yer aldı.

SEVAP ödülleri 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu dahilinde verildi. Bu sene 12’ncisi yapılan yarışma firmaların elektrik tüketimine göre 3 kategoride yapılıyor. Organizasyona Tüpraş’a ait Batman Rafinerisi SEVAP 2 kategorisinde, diğer rafineriler SEVAP 3 kategorisinde katılıyor.
SEVAP-3 kategorisinde 6 bileşen ile İzmir Rafinerisi, SEVAP-2 kategorisinde ise 2 bileşenle Batman Rafinerisi birincilik ödüllerine layık görüldü.

İzmir Rafinerisi yarışmada ‘Ham Petrol Fırınlarında Kimyasal Yıkama ile Enerji Tasarrufu’, ‘Baz Yağları Kompleksi Furfural Ekstraksiyon Ünitesi Isı Entegrasyonu’, ‘Baz Yağları Kompleksi Hydrofinishing Reaktörü Giriş Sıcaklığının Düşürülmesi’,’Baz Yağları Kompleksinde Extract-Solvent Akımının Yeni Bir Eşanjör ile Isıtılması’,’Kuvvet Santrali Kazan Besi Suyu Sıcaklığının Düşürülmesi ile Enerji Tasarrufu’ ve ‘Claus Ünitesi Yanma Havası Isıtma Buharından Tasarruf Edilmesi’ projeleri ile yer aldı. SEVAP 2 kategorisinde birinci olan Batman Rafinerisi ise ‘Plant-100 Ham Petrol Distilasyon Ünitesi F-101 Fırının Yenilenmesi’ ve ‘Plant-1300 Strip Ünitesi Atık Gazının Değerlendirilmesi’ projelerini vitrine çıkardı.
Söz konusu projelerin devreye alınması ile İzmir Rafinerisi’nde 372 bin Gcal/sene (giga kalori /yıl) , Batman Rafinerisinde ise 34 bin 280 Gcal /sene tasarruf elde edildi. Yaklaşık 6,6 milyon lira yatırım değeri olan projeler ile 22 milyon lira enerji tasarrufuna imkan tanındı.


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Ekonomi Kategorisi Haberleri

Ölüm Fermanını İmzaladı

Facebook hisseleri ikinci günde battı

Yüzde 1 Lik Zam Bütçeye Birmilyar

''Memur maaşları ödemesinin yıllık 100 milyar lira tutuyor.''

Maliye’de Üst Düzey Bürokrat Kalmadı!

Gelir ve gidere ilişkin torba çalışması Maliye Bakanlığı bürokratlarını görev yerlerini değiştirdi.

BP'den Türkiye açıklaması

Socar'ın BP Türkiye'yi satın almayı planlayarak akaryakıt dağıtım pazarının yüzde 10'unu ele geçirmeye yönelik iddialara BP'den Açıklama geldi.

Facebook'ta Şok Düşüş

Cuma günü halka arzı gerçekleşen Facebook, bu haftaya beklenmedik ani bir düşüşle başladı. Şirket, geçtiğimiz haftaya göre 23 milyar dolar azaldı.

Nükleer Tesisleri Koruma

TAEK barışçıl nükleer faaliyetlerde kullanılan nükleer maddeler ile nükleer tesislerin korunması için alınması gereken fiziksel koruma önlemleri belirledi.

Korsan Takside Öğrenci İndirimi

CHP’li komisyon üyelerinin itirazı üzerine korsan taksi cezası 200 TL'ye indi

Dolar Uçuşta

Haftaya yükselişle başlayan dolar, bugün 19 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Memur Zamları Onlara Emanet

Tüm gözlerin çevrildiği Hakem Kurulu’nun tamamı memurlardan oluşuyor.

SGK'da Maaş Devrimi

''Reformla artık ne kadar sigorta primi ödeniyorsa o kadar aylık alınacak."




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Maliye’de Üst Düzey Bürokrat Kalmadı!


Haliç Köprüsü Trafiğe Kapatıldı

Haliç köprüsü bağlantı noktalarında oluşan çatlaklar nedeni ile trafiğe kapatıldı.


Üç Aylar Nasıl Geçirilmeli

Bugün 3 aylar başladı.


İmam Hatipli Polemiği

İmam Hatip mezunları tiyatroya alınmıyor.


Bürokrasiden Yorgunum Romanı


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>