Dünya

Türkiye'de İsterse Endişesi

Son Güncelleme : 01.02.2012 20:18

İran nükleere sahip olursa Türkiye de ister



NATO Savunma Koleji, İran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde Türkiye'nin de aynı yoldan gidebileceğini ileri sürdü.

NATO komutanlarını ve diplomatlarını yetiştiren Roma merkezli kolejin ''İran'ın nükleer güç olmasının bir gün sonrası: NATO'ya etkileri'' başlıklı raporunda, ''Eğer İran nükleer silah sahibi ülkeler kervanına katılırsa, iyi bir nükleer araştırma kurumu bulunan (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) Türkiye de aynı yolu takip edebilir. Her ne kadar bu Türkiye'nin NATO üyeliği nedeniyle diğer Ortadoğu ülkelerinden farklı bir durum arz etse de bu beklentiyle ilgili Ankara'da belirgin tartışmalar yaşanıyor.

Mesela iki eski hava kuvvetleri komutanı olan Halis Burhan ve Ergin Celasin, 'İran nükleer silah geliştirirse Türkiye de iki ülke arasında ve bölgede dengeyi korumak için aynısını yapmalı' görüşünü paylaşıyor. Bu görüşler Türk hükümetinin resmi onayını almasa da ulusal güvenlik tartışmasının durumunu yansıtıyor'' denildi.

NATO Savunma Koleji'nin Ortadoğu uzmanı Jean-Loup Samaan tarafından kaleme alınan raporda, nükleer İran'a karşı hazırlıkları daha çok gündemde olan Suudi Arabistan'ın, gerekirse Pakistan'ın nükleer silahlarının bir bölümünü kendi topraklarında tutmak için bu ülkeyle anlaşma imzaladığı ve Suudi yetkililerin Pakistan'daki balistik füze testlerinde hazır bulunduğu aktarıldı.
Haberin devamı ↓reklam

BEŞ AÇIDAN İRAN TEHDİDİ

Raporda, ''Bir gün İran nükleer silah sahibi olursa Ortadoğu'da İsrail'le birlikte 2 yerel aktörün ve 5 dış gücün (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Pakistan) nükleer caydırıcılığa sahip olduğu bir tablo ortaya çıkacak. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır kendi nükleer cephanesini oluşturmak için yatırım yapabilir ve Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi küçük ülkeler NATO'dan ve Batılı güçlerden nükleer güvenlik garantileri arayacaktır'' denildi.

Nükleer güç İran'ın 5 açıdan NATO'yu ilgilendirdiği belirtilen raporda, bunlar İran'ın NATO üyesi Türkiye ile sınır olması nedeniyle İttifak'a yakın ve ani bir tehdit oluşturması, nükleer bir İran'ın balistik füzeleriyle birlikte Avrupa içlerine saldırma kapasitesine ulaşması, NATO üyeleri ABD; İngiltere ve Fransa'nın Ortadoğu'daki askeri varlıklarının tehdit altına girmesi, NATO'yla işbirliği yapan Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin nükleer İran'dan endişelenmeleri ve bölgede gelişecek tepkinin Ortadoğu'nun stratejik istikrarını tehdit ederek bölgedeki NATO misyonlarını riske atması şeklinde sıralandı.

'İRAN NATO İÇİN BÜYÜK BİR SINAV'

Raporda, ''Nükleer İran NATO için büyük bir sınav olacak. BU durum NATO'nun ortaklıklarının (Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Girişimi) varlık nedenine meydan okuyacak ve NATO'nun nükleer ve füze savunma araçlarıyla ilgili kilit soruların sorulmasını beraberinde getirecek'' ifadesi kullanıldı.

'TÜRKİYE'DEKİ RADAR VERİLERİ İSRAİL'LE PAYLAŞILACAK'

Raporda, bizzat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in yalanladığı NATO füze savunma sistemi kapsamında Türkiye'nin evsahipliği yapacağı radardan elde edilecek görüntülerin İsrail'le paylaşılacağı iddiası tekrarlandı.

NATO Savunma Koleji raporunda, ''2011 sonlarında Türkiye'ye yerleştirilen ABD radarı, İttifak'ın İran'dan balistik füze tehdidini karşılayacağını teyit ediyor. Gerçekte önümüzdeki yıllarda NATO füze savunma mimarisi ile Körfez ülkeleri ve İsrail'in satın aldığı Amerikan füze savunma sistemleri (NATO'nun bölgedeki ortaklarına) güvenlik garantilerinde önemli rol oynayacak'' görüşü savunuldu.

Raporda, ''Radar verileri, ABD istihbaratının veri ve değerlendirmeleriyle birlikte İsrail dahil müttefiklerle paylaşılacak'' dipnotuna yer verildi.


Arkadaşına Öner
Adınız Soyadınız
Arkadaşınızın Adı Soyadı
Arkadaşınızın Email Adresi
Arkadaşınıza Mesajınız
Yandaki Doğrulama Kodunu Giriniz
 


Diğer Dünya Kategorisi Haberleri

En Fazla 2 Sinek

Çin'in başkenti Pekin'de tuvaletlerdeki 'sinek sayısı'na sınırlama

Erdoğan 5 Çocuk İstedi

Erdoğan Kazaklar’dan 5 çocuk istedi

Mezarlıkta Evlendiler

35 yıl sonra kavuşan ABD’li çift mezarlıkta “evet” dedi.

AİHM, Mahkum Oldu

Türk hukukçular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni mahkûm ettirdi.

Mavi Marmara İddianamesi Hazır

Mavi Marmara iddianamesi İstanbul 7'inci Ağır Ceza mahkemesine teslim edildi.

Rusya Kıtalar Arası Füze Denedi

Amaç tehdit karşısında gücü artırmak.

İsrail Filistinli Avında

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinlilere ait birçok eve baskın düzenledi ve 9 Filistinli'yi gözaltına aldı

Atina Sınıra Tel Çekiyor

Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç bölgesindeki Yeni Bosna (Nea Vissa) mevkiine tel örgü çekiyor.

Suriye'deki Ateş Yayılabilir!

Suriye'deki ateş Lübnan'ı yakar mı?

Irak İnsansız Uçak Aldı

ABD Irak'a insansız hava uçağı aldı.




EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Maliye’de Üst Düzey Bürokrat Kalmadı!


Haliç Köprüsü Trafiğe Kapatıldı

Haliç köprüsü bağlantı noktalarında oluşan çatlaklar nedeni ile trafiğe kapatıldı.


Üç Aylar Nasıl Geçirilmeli

Bugün 3 aylar başladı.


İmam Hatipli Polemiği

İmam Hatip mezunları tiyatroya alınmıyor.


Bürokrasiden Yorgunum Romanı


ANKARA
İSTANBUL
İZMİR
ANTALYA
>>